Askartele ja leiki lasten kanssa

Askartele ja leiki lasten kanssa
Crafting and playing with grand children and sewing to them.

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

14. Lastenkutsut, synttärit, kasvomaalaus, ohjelmaa

Lastenkutsut, synttärit. Birthday party. Födelsedagskalas.

Söpöliiniä vaippahousuille. Puolivuotissynttäreille voi leipoa vaikka vain puolikkaan täytekakun
Birday for ½ year or 1 year old. Puolivuotis- tai 1-vuotis syntymäpäivä. Babykalas eller 1 års kalas.
Hieman nostalgiaa vuodelta 1985; Selina tyttöseni 1-vuotissynttärikahvipöytä. Tarjoilu oli aikuisille enimmäkseen. Lapsille oli on pikku-pöytänsä, joss oli limsaa ja Karnevaalikeksien lisäksi yleensä irtokarkkeja, shipsejä, popcornia yms.

             Kavomaalausta. Face painting. Ansiktsmålning.

Naamiaissynttärit ovat aina kestosuosikki ja paikanpäällä voi olla joku hieman taiteellinen sukulaipoika tai -tyttö kasvomaalarina, jollei vieraitten vanhemmat hallitse kavomaalusta
Kasvomaalaus lapsille, face painting for kids, ansiktsmålning för barnen. Värit, colors, färger. Malleja, modeller, desing

Prinsessa kasvomaalaus tyröille, princess facepainting for girls, prinsess ansiktsmålningar för flickor

Jääprinsessa kasvomaalaus työille,  ice princess face painting for girls, isprinsess ansiktsmålningar för flickor

Kasvomaalaus pojille, face painting for boys, ansiktsmålningar för pojkar


Cute face painting for kids. Söpö kasvomaalaus lapsille. Söta ansiktsmålningar för barn.

          Synttäri-teemoja ja -leikkejä ja muuta ohjelmaa

Onnistuneet ja ikimuistoiset synttärit vaativat ehkä pikkuisen etkäteissuunnittelua, eikä rahaakaan tarvita paljon, jos osaat vain käyttää mielikuvitustasi, ja teet itse alusta alkaen mahdollisimman paljon ja etenkin kierrätysmateriaaleista. Käy kirpparilla ja etsi pahvilaatikoita yms. krääsää, josta voi askarella jotain. Osaat enemän kuin arvaatkaan. Lapsilla on jo isestään niin mahtava mielikuvitus, että he lähtevät mielellään mukaan vaikka mihin jännään. Eivätkä lapset ymmärrä desingeristä ja ”merkkituotteista” mitään. Halpa tai melkein ilmainen on yhtä hyvä kuin kallis, jollei jopa parempikin, sillä itsetehtynä voit tehdä sellaista, mitä ei edes rahalla saa kaupasta.  ”Vain taivas on rajana!”  .. Hmmm ... tai oikeastaan vain sinä. Hey come on! Ryhdistäydy! Tahdothan ilahduttaa lastasi? Täältä löydät ideoita pilvin pimein.

Teemasynttärit: Synttärit voivat olla teemasynttärit esim. Nalle Puh, Prinsessat, Barbiet, My Little Pony Harry Potter, Hämähäkimies, hirviö, isomille lapsille ja eritoten pjille tirtokne. ”peliluola”, johon he voivat tuoda omia pelejään ja pelikoneitaankin mukanaan yms. Teema sitten näkyy jo kutsussa ja synttäreillä esim. kattauksessa ja tarjoilussa. On hyvä, että aikuinen vie tilaisuutta eteenpäin - johtaa taustalla. Toki lapsille täytyy antaa myös vapaata yhdessäoloa, aikaa olla vain keskenään. (Huoh ... vanhemmat voivat silloin juoda kahvia ja juoruillakin vähäsen). 
......................................
Frozen Princess theme bithday, jääprinsessa teema synttärit, isprinsess tema födesedag
......................................
Prinsessa teema syntymäpäiväjuhla työille. Princess theme birthday party for girls,


Birthday theme Hello Kitty party, syntymäpäivä, juhla, teema , födelsedag, fest, tema.


Birthday theme My Little Pony, syntymäpäivä, juhla, teema , födelsedag, fest, tema.
Polka dots birthday theme, pink & turquoise. Pallokuvio synttäriteema, pinkkiä ja turkoosia. Bollmönster kalastema.
Birthday buffee for kids, pin & turquoise polka dot theme.  Lasten synttäirkutsujen kattauksen teema, pallokuvio pinkkiä  ja turkoosia. Barn födelsedags kalas tema, bollar, pink och turkos.
Birthday decor  for kids, pink & turquoise polka dot theme.  Lasten synttäirkutsujen koristelua, pallokuvio pinkkiä  ja turkoosia. Barn födelsedags kalas decoration, bollar, pink och turkos.
DIY Pom Poms. Tee itse Pom Pom koristepalloja. Gör själv Pom Pom decor-bollar


Birthday theme Spiderman, hämähäkkimies syntymäpäivä, juhla, teema , spindelman födelsedag, fest, tema.
  
Kääk! Aaapuuva! Täällähän on pimeää ja ... KIVAA!
Gow in the dark party- glow sticks. Synttärit missä loisteaan pimeässä, valotikkuja - sopii hieman isomille lapsille.
Led x mas lights, dark glow party. Led jouluvaloista tunnelmaa pimeä-juhlaan. Led julbelysnig till mörk-kalas.
Askartelua /piimämaalausta, eli rasvatonta piimää vesivärinappiin (rasvaton piimä kuivuu nopeasti ja peseytyy helposti pois).

Onginta on synttäreitten kestosuosikki.  Ja se kannattaa ehdottomasti järjestää juhlien loppunumeroksi,  niin lapset saa lähtemään iloisella mielellä kotiin. Ovathan he saaneet itsekin jotain mukaan eivätkä vain haikein mielin luovuttaneet lahjaansa synttärisankarille. Ongeksi etsitään joku ohut keppi, rima tai esim. pajunoksa, jossa sopivan pituinen naru ja siihen sidotaan pieni leikkiämpäri, kori tai jokin muu astia: laita tenavat yläkerrasta onkimaan, kun itse laitat alakerrassa "kalasaalista" pyydykseen. Kalasaaliin laittaj voi piloutua vikka evenväliin pingoitetun verhon (lakanan) taakse. Ja on aina parempi, jos onkeen osuu esim. vanha, likainen sukka tai tohveli tms. hullua ja väliin jotain "oikeaa" eli esim. karkkipussi, tikkari jne, jokainen saa onkia niin kauan, että saa molempia saaliita. Lapsista on hauskaa välillä nauraa kippurassa, kun joku saa esim. haisevan tiskirätin. Vieläkin parempi on, jos on yläkerta, josta voi onkia, ja alakerrasta on kätevää laittaa saaliit onkeen.

Pinjata – etelämaerikkalainen ”karkeilla täytetty peperieläin. Pinjata on perinteiseti  kukko, mutta se voi olla jokin muukin eläin. Pinjata ripustetaan narulla katton, lapppun tai  esim parvekkeelta riippumaan hieman korkeammalle kuin pienet vierailijat. Pinjataa yrittää jokainen vieras vuorollaan hajoitta kepillä hakaten, muuta se on todella vaikeat, koska hajottaja on oltava sokkona. Kaikki lapset rientävät tietenkin Pinjatan hajottua kilvan poimimaan karkkeja niin paljon kuin suinkin ennättävät.

Onnenpyörän pyöritys. Jokainen saa vuorollan pyöräyttää kerran onnepyörää. Joihinkin onnepyörän sektoriin on merkitty numero, joka merkitsee palkintoa löytäjälle, jokin pikkulahja. Vieraalla on tietysti onnetar joka antaa vaikka korista lahjan tia vierellä voi olla palkintopöytä jossa on numerotuja lahjoja, Jollakin käy tuuri ja saa lähteä hakemaan heti, joku toinen joutuu pyörittämään monen kierroksen ajan, että nuoli osuu johonkin numeroon. Tässä on vain se ongelma, että sinun täytyy kyhätä kokoon eräänlainen onnenpyörä. Jos teet onnenpyörän hyvin, niin sitä voi käyttää vuosikymmenenkinen ajan. Tässä muutama onnepyörä malli sinulle esimerkiksi.

Pullonpyöritys: Pyöritetään pulloa ringissä, siis vanha tuttu juttu, mutta kunkin on vuorollaan kerrottava jokin ammatti, jonka haluaisi oppia ja jota tehdä, sekä minkä vuoksi. Lapset oppivat tuntemaan toisiaan ja haaveitaan. Miksi haluaisin ja miksi en?

Synttärilahjojen avaaminen voi olla myös jännittävä leikki – kaikille.

1. Odotetaan, että kaikki vieraat ovat saapuneet. Sitten aletaan käydä perinteistä pullonpyöritystä. Päivänsankari pyörittää ja kehen se osuu saa ohentaa lahjansa sankarille, joka tietenkin avaa paketin oitis. Kaikki katsovat ja ihastelevat asiaan kuuluvasti ja hauskaa riittää....

2.  lahjat voi jakaa myös niin, että  lapset istuvat ympyrässä ja lahjat kiertävät kädestä käteen niin kauan kuin musiikki soi. Kun musiikki loppuu, se lahja avataan, mikä jäi synttärisankarin käteen. Näin jatketaan, kunnes kaikki lahjat on avattu. Lapset ainakin tuntuvat pitävän tästä leikistä!

Seuraleikkejä ulkona
 
Katso etusivulta (oikea palkki) leikkiohjeet näille pihaleikeille osiosta nr. 11. Leiki vanhanaikaisesti 

Polttopallo
10 tikkua laudalla,
Tervapata
Pikipata
Kirkonrotta,
Pussihyppelyä,   
Kuka pelkää mustaa miestä,
Seuraa kapteenia,
Värileikki,
Viimeinen pari uunista ulos,
Loru- ja laululeikkejä (esim. Rump rump rullaa jne)
     
Ryysyralli”:  pukeutunisviesti, itsekeksimäni ja aivan mielettömän hauska eritoten isommille lapsille ja myös aikuisille  

Valokuvasuunnistus-aarteenetsintä lähiympäristössä hieman isommille lapsille (luonnossa kesällä ja talvella sisällä). Joukkueen kapteeni, pelinohjaaja pitää kännykkää, johon on kuvattu aarteenpiiloituspaikkoja ja kaikki muut yrittävät muistaa kuvan ja löytää paikan. Jos unohtaa miltä kuva näytti, jouttu palaaman kapteenin luon katsomaan kuvaa, ja näin etsintä aikaa tuhlaantuu. Kun paikka löytyy sekä ohjaaja, että pelaajat saapuvat sinne, ja se joka ensiksi ehti kätkölle kerkeksi nappaamaan sieltä pienen lapun.  Ja sitten katsotan kamerasta seuraava vihje. Viimeisen kuvavihjeen aarrepiiloon laitetaan sekä lappu että karkkikätkö, jonka karkit jaetaan siten, että yksi lappu vastaa yhtä karkkia (esim. Marianne-karkkeja tai pätkisuklaapötköjä, ja karkkeja on tietenkin vain lappujen määrää vastaava määrä).  Kovatöinen leikki, mutta todella hauska ja varsinkin kesällä luonnossa liikuntaan innostuttava!
Pikkunassikoitten aarteenetsintä (eivät osaa vielä lukea) on hieman erilaisempi. Tämä on kimppakivaa, sillä aarretta lähdetään etsimään jouksujalkaa ja porukalla. Piirrä lappuihin, valitse itse määrä, esineitä tai huonekaluja tai osia niistä. Jollet osaa piirtää, niin kuva piilopaikat ja printtaa kuvat. Anna lasten katsoa ensimmäinen piirros/kuva, jossa on esim kuva peilistä. Laita peiliin jonnekin piiloon vaikka taakse seuraava piirros /kuva, jossa taas uusi kuva, josta löytyy seuraava kuva jne. viimeisenä  voisi olla sellainen kätköpaikka, josta kaikki saavat vaikkapa tikkarin tai ihan mitä vaan keksit.   

Vedellä lotraaminen: Jos on kesä ja kyseessä on pinet lapset, vedellä lotraaminen pihalla on tosi hauskaa. Isommat lapset voivat leikkiä vesipyssyille, puutarhaletkulla, sadettimella yms. Kutsuun vain uikkarit mukaan-kehotus. Saippuakuplista riittää myös  hupia pitkäksi aikaa. Jätti-isot saippuakuplat ovta todella kauskoja, koska niissä voi lapsi itse olla sisällä.(Teko-ohjeet tässä alempana).  Ja ihna pikkunassikathan  eivät tarvitse paljon valmista ohjelmaa, ovat petoja keksimään itse. Ympäri taloa juoksentelu voi olla iahn tarpeeksi hurjaa ja makeeta 2- 4 vuotiaille.
Disco: Isommille lapsille disko on ”must.” Lapset mielellään soittivat omaa musiikkiaan ja tanssia ketkuttelevat jokainen omalla tyylillään.  - Ja vielä yksi hieno idea disco- iltamiin, jota voivat käyttää ne, joilla on videokamera. Laita kamera television viereen päälle ja kytke se televisioon niin että televisiosta näkyy kamera näyttämä kuva, niin ettei kamera filmaa ja kerro kaikille, että kamera ei todellakaan nauhoita. Tämä on siis sellainen hitti, että ainakin tytöt  tanssivat musiikin tahdissa kameran edessä suurimman osan ajasta ja katselevat ja ihailevat itseään samalla  televisiosta. Ja hauskinta oli kun käyt salaa välillä laittamassa nauhoituksen päälle ja tanssit menivätkin videolle! Eikä kukaan huomaaa eikä jännittä esiintymistä!

Vesi-ilmapallojen tarkkuusheittoa itse kyhättyyn "linnunpelättimeen". Mielestäni lasten ei saisi sallia heittää vesi-ilmapalloja esim. alas parvekkelta jonkun päähän, koska se voi olla vaarallista ... ja vissiin onkin. Itse kielesin ankarasti omia lapsiani heitämästä mitään alals parvekkelta jonkun päälle ... ei edes vesi-ilmapalloja.

Muumio: Hauska synttärihuvi on, että annetaan lapsille täysiä WC-paperi rullia ja he saavat  kääriä jonkun paperiin muumioksi.  Ennakkoon tulee kuitenkin sopia pelisäännöksi, että silmät ja suu tulee jättää vapaaksi sekä kun vapautetan kääreistä, niin  sitten yhdessä siivotaan jäljet.

Paketinrepimiskilpailu on tosi jännä ja hauska ohjelmanumero. Siinä paketoidaan kukin kiva pieni lahja esim. tarroja+karkkia moneen kertaan ja useaan paperiin. Paketoinnissa on tarkoitus, ettei pakettia saa heti auki, ja se on alussa suuri paketti, lopussa pieni nyssykkä! Kilpailijat asettuvat piirin, musiikki alkaa soida (joku vanhemmista on musiikinsoittaja, joka ei katso kilpailijoiden suuntaan) ja paketti lähtee kiertämään lapselta lapselle. Kun musiikki lakkaa, se jonka kädessä lahja on, saa alkaa repiä pakettia kerros kerrokselta auki. Kun musiikki taas lähtee soimaan on paketti laitettava jälleen kiertämään. Viimeinen saa lahjan itselleen! Kutkuttavan jännä leikki, joka saa lapset hihkumaan ilosta.
Levyraati: Hieman isommat tytöt (8-13 v.) tykkäävät leikkiä levyraatia. Tytöt kun tuossa iässä ovat kovastikin jo kiinnostuneita hittilevyistä. Isä tai äiti pyörittää vaikka minuutin verran jotain tyttöjen suosikkikappaletta vuoronperään ja tytöt saavat antaa pisteitä ja arvostella ja sekös on jännää. Tytöt voivat tuoda omia suosikki CD- levyjä taiYouTobesta /iphonesta valita jo ennakkoon kilpailukappaleet arvosteltaviksi.

Muistipeli "mikä tavara puuttuu” on myös  suosittu on myös seuraleikki . Kerätään pöydälle kymmenkunta erilaista esinettä. Otetaan yksi tavara pois, kun kilpailijat ovat kääntyneet selin ja nopein arvaaja voittaa. Tämä leikki sopii myös joukuepeliksi, jos vieraitao na paljon.

Roolileikki, pukeutumisleikki - kaikki äidin ja mummun vanhat juhlapuvut, hatut ja kengät, stoolat, huivit ja harsot esille ja tytöt (ja myös pojatkin) saavat pukeutua ja leikkiä mallia ja missiä tai filmitähteä. Löytyykö ullakoltasi vanhoja naisten vaatteita , rihkamakoruja, korokenkiä, hatuja - jollei niin osta kirppareilta. Siis jonkinlaista hienorouva-leikkiä  tapaan. Ja todellakin mukaan mahtuu myös pojatkin, anakin minun omat veljeni tykkäsivät meidän tyttöjen kanssa leikkiä näitä pukeutumisleikkejä.  Mikäli kutsuille saapuu vain tyttöjä, niin meikkaus, kynsienlakkaaminen ja kampausten teko toisille ja koruilla koristautuminen kiinnostaa aina.

Moniottelu-kilpailu sisältää monta eri lajia mm. pallon pompotusta, kortin arvausta, vanteen pyöritystä, golfpallon puttausta, marmorikuulien tarkkuusheittoa, tietokilpailukysymyksiä, palikoista tornin rakentamista jne. Osakilpailuja eri osaamisalueilta niin, että kilpa kiinnostaa ja antaa kaikille mahdollisuuden.

Nukketeatteri, jonka voi toteuttaa vanhempien tai vaikkapa isompien sisarusten avulla. Ja nuket ja teatteri tehdään tietenkin itse (ks. blogillani osio nr.    ). Ja kikkein parasta on tässä aidossa nukketeatterisa se, että se on intraktiivinen, eli lapset yleisönä voivat osallistua siihen, ja tarina voi muuttua monta kertaa esityksen aikana.
 
Sillipiilo: yksi lapsi menee piiloon, muut etsivät. Kun piilossa olija löytyy, muut änkevät samaan piiloon. Viimeinen (joka löytää kikattavan kasan milloin mistäkin) jää silliksi ja menee seuraavaksi piiloon.

Kauhuluola: Toinen klassikko: jos perheessä on isompia lapsia, joita on vaikea saada innostumaan pikkusiskon / veljen kemuista, nämä voidaan rekrytoida "kauhuhuoneen” kummituksiksi/hirviöiksi. Pimennettyyn huoneeseen järjestetään sopivan kauhea tunnelma ja kuinka ollakaan, isommat lapset ovat kummasti mukana, kun saavat pelotella pienempiään. Pelottelusta  pitää tietysti sopia kunnituisen/örkkimörkin kanssa missä  pelottelun raja kulkee.

Pyjamabileet: kouluikäiset tytöt rakastavat pyjamabileitä ja eritoten, jos he saavat jäädä yöksi synttärtisankarin luo ja nukkua ”siskonpetillä” lattialla. Byjamabileet ovat sellaiset bileet, johin ei vanhempien tarvitse (ole lupa) järjestää ohjelmaa lainkaan ... ainostaan syötävää ja herkkuja, ja toivottavaa olisi, jos syntärisankarin vanhemmat linnottautuisivat omaan makuuhuoneeseensa (syötävää ja muuta särvintä mukanansa), ja että he eivät häiritsisi tyttöjä lainkaan kyselemällä esimerkiksi, että onko kaikki hyvin tai huutamalla kurkku suorana, että laittakaa se toosa vähän hiljemmalle, että tässä sais edes pari tuntia nukkua.

Narunselvitys on huisinhauska seuraleikki. Leikkiin tarvitaan paksua narua tai ohutta köyttä n.10 m. Naru solmitaan päistään yhteen ja n. metrin välein tehdään naruun pieniä käden mentäviä lenkkejä (8-10 kpl). Sitten narukasa heitetään lattialle sekaisin ja osallistujat ottavat kukin yhden lenkin kasasta ja pujottavat ranteeseen. Leikkijöiden tehtävänä on saada naru suoraksi irrottamatta kättään lenkistä. Jos leikkijöitä on paljon, voi saada aikaan hauskan joukkuekilpailun tekemällä kaksi samanlaista.
 
Yksi ilman tyynyä –leikki  eli hiljaismpi variaatio siitä klassisesta ”yksi ilma tuolia”- leikistä, koska tyynyt ovat parmepia – tuolit kaatuille ja kolisee ja narmuttaa lattiaa ja voivat jopa satuttaa kaatuessaan pientä leikkijää. Lattialla on tyynyjä yksi vähemmän kuin kilpailijoita, jotka kiertävät tyynyjä kunnes musiikki loppuu. Pelaajat laskeutuvat nopeasti tyynyn päälle istumaan ja se, joka jää ilman tyynyä joutuu pois pelistä. Musiikiksi valitaan joku makee biisi.

Ilmapallo-jalkakuula: Puhalletaan ilmapalloja ja sidotaan niihin naru. Jokaiselle lapselle laitetaan narullinen ilmapallo jalkaan. Leikin juju on että, yritetään rikkoa muiden ilmapalloja ja kuitnekin varjella samalla omaa palloa. Se jolla on viimeksi ehjä ilmapallo vielä jalassa kiinni on voittaja.

Ilmapallo-aarteenetsisntä: Hauska munnelma  aarteenetsimisleikkiin: ilmapallo-aarteenetsintä. Aarrekätköjen piilopaikoista tehdään arvoituslaput   ja laput rullataan pieniksi rulliksi ja laitetaan 1 rulla ilmapallon sisään. Sitten palloja puhalletaan paljon, siis ylimääräisiäkin eli  tyhjiä - ja osan sisällä an siis laput. Lapset  saavat rikkoa ilmapalloja ja heti kun lappu löytyy, sai lähteä hakemaan aarretta. Erittäin metelöivä leikki... mutta lapsista se on vain  hauskaa, mutta aikuiset meinaavat tulla hulluiksi.

Ilmapalloviesti: ilmapallon kuljetus paperilautasen päällä on vaikeampaa kuin luulisi.

Aasinhäntä-leikki. Mallissa on Nalle-Puh-sarjakuvista tuttu Ihaa-aasin kuva. Suurenna kuva  käin piirtämällä (tai piirtoheittintä apunakäytäen) isolle kartonille tai paperille. Aasin häntä tietenkin on irtonainen, ja laita hännän ylläosaan valmiksi vaikka sinitarraa. Vuorotellen jokainen pelaaja yrittää silmät sidottuina ja ensin hieman pyörien saamaan Ihaalle hännän oikeaan kohtaan. Vielä parempi on, jos jokaiselle  pelaajalle piirtää oman hännän, johon kirjoitetaan pelaajan nimi. Leikin loputtua  nähdään kenen häntä on lähempänä.

Satu tai video tai lauluhetki: Lopuksi kannattaa aina rauhoittua eli jos sinulla on kiva lasten video, niin voit laittaa sen päälle noin 1/2 ennen kuin vanhemmat tulevat hakemaan lapset, tai päivänsankarin äiti voisi lopuksi koota porukan yhteen ja lukea lapsille mukavan sadun ennen kotiinlähtöä.

P.S Jos sinulla on omia koristelu-, tarjoilu-, ohjelma tai seuraleikki-ideoita lastenkutsuille, niin kerro ihmeessä meille muillekin. Lähetä sähköpostilla (anne_margareta[at]hotmail.com) tai kirjoita kommentti ”ruutuun” tämän kirjoituksen alapuolella.

Ja lopuksi lisää ideoita täältä - klikkaa linkkejä :

Käy Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilla  www.mll.fi  sieltä lapset ja nuoret / mitä tehtäis / leikkipaikka. Siellä on paljon kaikenlaisia leikkejä pienistä isoihin.

Jos osaa englantia ja pääsee käsiksi Internettiin, webbisivulla  www.birthdaypartyideas.com  on lukemattomia erilaisia ideoita synttärikutsujen teemoiksi ja ohjelmanumeroiksi! Siitä vain etsimään hauskimmat jutut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti